De Living

Met de moed der hoop: Tentoonstelling met o.a. Dov Nasch

  • 0 Reacties
  • 3083 Gelezen
*

Jan Maes

  • ******
  • 1 219
  • God is Liefde en Liefde is een werkwoord: er zijn!
Met de moed der hoop: Tentoonstelling met o.a. Dov Nasch
« Gepost op: 4 augustus 2011, 11:11:07 »
Met de moed der hoop Tentoonstelling met o.a. Dov Nasch die verschillende kampen overleefde en die nog steeds in Antwerpen woont
http://www.youtube.com/watch?v=caxWlqGlUFI

"Met de moed der hoop" (video)
 


Dov Nasch werd in 1930 geboren in Hongarije. Als Joods kind heeft hij altijd het gevoel gehad dat hij anders was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hij en zijn familie op transport gezet naar Polen. Bestemming: vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Dov overleefde als een wonder de oorlog. Zijn beide ouders en zijn jongste broertje Emil zag hij nooit meer terug.




Na de oorlog kwam Dov uiteindelijk in Antwerpen terecht, trouwde daar en kreeg twee kinderen. Hij heeft nu acht kleinkinderen, die in Amerika en Israël wonen. Regelmatig moet Dov terugdenken aan de verschrikkingen die hij in de concentratiekampen meemaakte. Nog steeds heeft hij last van angstaanvallen en nachtmerries. Toch staat hij positief in het leven en heeft een groot geloof en vertrouwen in God. Het feit dat hij Auschwitz overleefde, zo zegt hij, gaf hem de plicht om namens de zes miljoen vermoorde Joden een getuige te zijn.




Voor Dov is het zo helder als wat: antisemitisme - haat tegen Joden - is iets van alle tijden. Het kan alleen bestreden worden met goed onderwijs over de Holocaust (Shoah). Dov neemt daarom in deze tentoonstelling ‘Met de moed der hoop’ zijn zoon Ronny en zijn dochter Oriah mee naar Auschwitz om hen zijn persoonlijke verhaal te vertellen. Nog nooit eerder heeft hij hen verteld over zijn persoonlijke ervaringen tijdens de Shoah.




De geschiedenis van Dov en zijn familie wordt u in deze tentoonstelling ‘Met de moed der hoop’ verteld. Een aangrijpend verhaal dat niet alleen gaat over dood, maar vooral over het leven. Een verhaal van verlangen naar vrede. Een verhaal dat nooit mag worden vergeten.
"To teach is to open someone's eyes, to let him see what he didn't see before." De Amerikaanse moraaltheoloog Richard McCormick in 1985 in Leuven.