De Living

Godvergeten!

  • 1 Reacties
  • 35 Gelezen
*

Jan Maes

  • ******
  • 1 074
  • God is Liefde en Liefde is een werkwoord: er zijn!
Godvergeten!
« Gepost op: 12 september 2023, 23:17:15 »
1. Zwijgen is goud, 2023, (46'): In de eerste aflevering vertellen de slachtoffers hoe het misbruik begon en over de jarenlange fysieke en mentale gevolgen. Vaak werd het misbruik voorafgegaan door een ingrijpende gebeurtenis in hun leven, zoals het overlijden van een ouder. De getuigen beschrijven hoe geestelijken de zwakke en kwetsbare positie waarin ze verkeerden uitbuitten om hen te domineren, en later te misbruiken. Ze vertellen over de schaamte, over het niet durven vertellen, over het sadisme en het mentale en fysieke misbruik, dat soms jarenlang duurde. Die vernederingen waren vaak zo pijnlijk dat ze de gevolgen ervan decennia later nog steeds met zich dragen.

https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/godvergeten/1/godvergeten-s1a1/

2. In de naam van de vader, 2023, (51'): In de tweede aflevering staan niet de slachtoffers, maar hun ouders en familieleden centraal. Welke signalen vingen zij op? Hoe gingen zij om met de wetenschap dat hun kind misbruikt werd door iemand die ze vertrouwden? Ze spreken over schuldgevoel, schaamte en misbegrepen signalen.
Sommigen van hen toonden de moed om de strijd aan te gaan met de kerkelijke hiërarchie, waar ze vaak niet zonder nog meer schade uitkwamen. Tegelijk voltrekt zich een maatschappelijke evolutie die onomkeerbaar is.

https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/godvergeten/1/godvergeten-s1a2/

3. Operatie Kelk
24 juni 2010. Speurders houden huiszoekingen in het Aartsbisschoppelijk Paleis in het kader van een onderzoek naar mogelijke toedekking van misbruik van kinderen door priesters en paters. Omdat er toevallig een cameraploeg in de buurt is, wordt alles op film gezet. De beelden gaan de wereld rond, in België barst de bom. Kort voordien had de neef van een hooggeplaatste Belgische bisschop een gesprek geregistreerd met zijn nonkel, die hem als kind dertien jaar lang had misbruikt, en kardinaal Danneels. De zogenaamde Danneels-tapes blijken een stok achter de deur om de kerk tot snelle actie aan te zetten. Bij vragen of meldingen over geweld, misbruik en kindermishandeling, kan je telefonisch, via chat of mail terecht bij 1712. Meer infomatie vind je op 1712.be. Bij de Zelfmoordlijn kan je terecht voor een anoniem gesprek op het telefoonnummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/godvergeten/1/godvergeten-s1a3/

Bij vragen of meldingen over geweld, misbruik en kindermishandeling, kan je telefonisch, via chat of mail terecht bij 1712. Meer infomatie vind je op 1712.be. Bij de Zelfmoordlijn kan je terecht voor een anoniem gesprek op het telefoonnummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.
« Laatst bewerkt op: 20 september 2023, 12:06:18 door Jan Maes »
"To teach is to open someone's eyes, to let him see what he didn't see before." De Amerikaanse moraaltheoloog Richard McCormick in 1985 in Leuven.

*

Jan Maes

  • ******
  • 1 074
  • God is Liefde en Liefde is een werkwoord: er zijn!
Re: Godvergeten!
« Reactie #1 Gepost op: 15 september 2023, 23:06:00 »
"To teach is to open someone's eyes, to let him see what he didn't see before." De Amerikaanse moraaltheoloog Richard McCormick in 1985 in Leuven.